Whiplash/piskesmæld

Whiplash, dagligt kaldet piskesmæld, er som oftest resultatet af kroppens beskyttelsesmekanisme ved påkørsel i en bilulykke. I selve ulykkesøjeblikket, hvor hovedet kastes frem og tilbage, vil nervereflekserne instinktivt spænde op i nakkens og halsen muskulatur, for at afværge læsioner i halshvirvelsøjlen, ledbånd samt sener. Man kunne forvente, at disse spændinger ville opløses af sig selv efterfølgende, men dette er ikke altid tilfældet. I visse tilfælde vil spændingerne vare ved, og her skal der behandling til for at løsne op.

 

Muskelspændingerne kan medføre meget intense smerter i såvel musklerne som de tilhørende sener. De kan desuden medføre spændingshovedpine og der ses ofte indskrænket bevægelighed i nakkeregionen. Endvidere kan opleves svimmelhed og balanceforstyrrelser, og de opspændte muskler kan skabe tryk på nervebanerne mellem muskelfibrene. Dette kan medføre smerter og føleforstyrrelser i arme og hænder.

 

Fysioterapi i form af blide, forsigtige nakkeøvelser, manuelle teknikker, øjenøvelser samt stabilitetstræning kan give både lindring og forebygge arvævsdannelse ved piskesmæld.

Top