75 38 17 96

Lukket - Se åbningstider her

Fit før fødslen

Motion og sund livstil er vigtigt hele livet igennem og ekstra vigtigt i forbindelse med en graviditet.

Træning i graviditeten giver bedre fødsler med færre komplikationer og gør det lettere at genvinde formen efter fødslen.

Fit før fødslen er et skånsomt og specielt tilrettelagt træningsprogram for gravide, der ønsker at holde sig i form samtidig med at kroppen forberedes til fødslen. Træningen består af let kredsløbstræning, stabilitetstræning omkring mave, ryg og bækken, udstrækning og afspændingsøvelser. Programmet tilrettelægges efter individuelle behov, så voksende maver, smerter/ømhed samt væske i kroppen er ingen hindring.

Træningen målrettes de forandringer, der sker under graviditeten, bl.a. den ændrede kropsholdning og den øgede belastning på bækkenbunden.

 

 

 

Bækkensmerter

Bækkensmerter er relaterede til de 3 bækkenled og de omkring liggende muskler. Det er vigtigt at se bækkensmerter i sammenhæng med ryggen og underekstremiteten.

Bækkensmerter mærkes lokalt over leddene, i ballerne samt på bagsiden, ydersiden eller forsiden af låret. Spændinger i ballemuskulaturen kan i svære tilfælde give symptomer i benet, der kan gå helt til underben og fod og på den måde minde om iskiassymptomer.

Bækkensmerter kan opstå som følge af "forkerte" bevægelser over tid, et fald, eller som resultat af megen inaktivitet eller efter graviditet og fødsel. Behandling er rettet imod at normalisere bevægeligheden af bækkenleddene og træne de omkringliggende stabiliserende muskler. Har man haft smerter i længere tid eller gentagne gange, er det vigtigt at tænke specifik træning så recidiv forebygges.

Graviditetsrelaterede bækkensmerter

Mange kvinder oplever graviditetsrelaterede bækkensmerter under graviditeten og det er helt normalt. Symptomerne kan komme gradvist eller hurtigt og medfører forskellige former for smerte og påvirkning af funktionen fra lette til invaliderende symptomer i selve bækkenleddene, fortil ved skambenet, i baller, lår eller lyske. Symptomer opstår hos de fleste mellem 24. og 36. graviditetsuge og forsvinder hos langt de fleste i løbet af de første tre måneder efter fødslen.

Man ved ikke nøjagtigt, hvorfor smerterne opstår, men formentligt er det et sammenspil mellem de hormonelle forandringer i kroppen, bevægelser (manglende eller for meget bevægelse) og fysisk grundform som spiller en rolle for udvikling af bækkensmerter under graviditet.

Behandling er rettet imod at aflaste det/de mobile led ved at normalisere funktionen af de omkringliggende led og muskler og iværksætte træning som den gravide kan gennemføre under hensyntagen til smerterne.