Hvad er ULRUS/udvidet lænderyg

Udvidet Lænderygundersøgelse (ULRUS) henvender sig til patienter med smerter og eller symptomer der er relateret til lænderyggen

ULRUS er en særlig udredning for patienter, hvor egen læge vurderer, at symptomerne fra ryggen har en kompleksitet, der kan kræve en udvidet undersøgelse. Dette kan være, hvis der f.eks. er risiko for sygemelding pga. tilstanden. 

Der er visse krav der skal være opfyldt, for at man kan få en ULRUS-henvisning. Bla. må rygproblematikken ikke være akut og man skal stadig være i udredningsfasen. 

Det er egen læge der tager stilling til om ULRUS er relevant. 

 

 

ULRUS kan være noget for dig hvis du: 

Har haft symptomer i mere end 7 dage
Har smerter fra lænden.
Har udstråling til baglår,læg, fødder. 
Har eller har haft hold i lænden.

Selve undersøgelsen består af en række forskellige spørgeskemaer, som skal udfyldes ved start, efter 4 uger, 8 uger og 6 måneder. Derudover er der en grundig klinisk undersøgelse. 

Som afslutning på undersøgelsen udarbejdes en handleplan som kan bestå af træning, behandling samt information om problemet. Den henvisende læge modtager en epikrise (kort status) fra fysioterapeuten med evt. forslag til videre tiltag. 

Undersøgelsen udføres af en specialuddannet fysioterapeut, hos Brørup Fysioterapi og Træning er vi to specialuddannede fysioterapeuter.