Lukket - Se åbningstider her
Symptomer på nakkesmerter
Nakkesmerter er et hyppigt forekommende fænomen i Danmark, og i de fleste tilfælde forsvinder smerterne helt uden mén. Med nakkesmerter er der tale om smerter lokaliseret til nakkeregionen, altså den øvre del af ryggen opad mod hovedet og udover skuldrene. Smerter i nakken og skuldre kan opdeles i to kategorier: langsomt udviklet og akut smerte. Langsomt udviklede smerter fra nakkeregionen kan udløses af spændinger og dårlig funktion af nakkens og skulderområdets muskler og led. Når disse ikke er fuldt bevægelige, mangler koordination og er spændte, vil man have tendens til at spænde yderligere ved belastning. Medvirkende faktorer til udviklingen af nakkespænding- og stivhed kan bl.a. være dårlig holdning, ensformige arbejdsstillinger eller gentagne bevægelser.
Det er vigtigt for den rigtige behandling at identificere de led- og muskelmæssige faktorer, som forårsager smerterne,
Derefter er det nødvendigt at finde målrettede øvelser for at styrke nakkes muskulatur samt evt. korrigerende arbejdsstillinger. Hos nogle mennesker kan spænding og stivhed skyldes artrose (slidforandringer) i nakken.

Hold i nakken
Akutte smerter skyldes ofte traumer såsom slag eller stød i nakkeregionen. Her vil smerterne ofte være hurtigt indsættende og mere intense.
Hold i nakken er akut opståede smerter, hvor man er ude af stand til at dreje hovedet i en eller flere retninger. I alvorlige tilfælde holdes hovedet i en skæv stilling (afværgeholdning).
Hold i nakken menes at være forårsaget af udtalte muskelspændinger og fastlåsning af et eller flere led i nakken Gentagne hold i nakken kan skyldes en kronisk dårlig nakkefunktion, der provokeres med mellemrum. Som forebyggelse er det væsentligt at træne nakkens muskulatur og koordination.
Diskusprolaps i nakken
Diskusprolaps i nakken forekommer heldigvis forholdsvis sjældent og opleves meget ubehageligt og smertefuldt. Heldigvis er prognosen god. Symptomerne på diskusprolaps er oftest jagende smerter udstrålende fra nakken til armen og hånden afhængig af hvilket niveau af nakkehvirvlerne som prolapsen sidder i. Der kan være ændret følesans i det påvirkede område, til tider med en stikkende snurrende og/eller sovende fornemmelse, ligesom man kan opleve nedsat kraft i den pågældende arm eller hånd.
Det er svært at finde hvile, specielt om natten. Discusprolaps kan opstå af en enkeltstående skade på nakken, men er oftest et resultatet af længerevarende dårlig holdning og funktion af nakkens led og muskler.
Forløbet
G.L.A:D forløbet består af:
- Individuel undersøgelse af fysioterapeut *
- Individuel instruktion i øvelser *
- Teoretisk undervisning på hold (2 lektioner)*
- Holdtræning 2 gange ugentlig i 6 uger
- Afsluttende tests og opfølgning*
* Obligatorisk for at kunne deltage i https://www.glaid.dk artrose skolen
Træningen foregår på hold med 8-10 deltagere.
G.L.A:D forløbet koster ca. kr. 2.200,-
Vi tilbyder også After G.L.A:D for tidligere G.L.A:D deltagere.
Træning 1 gang ugentlig.


En kæmpe gevinst
Gigtforeningens direktør Lene Witte helt enig i, at øget fokus på træning er vejen frem for mange patienter med slidgigt.
» Mange mennesker døjer helt unødvendigt med smerter og kan ikke varetage fuldstændig almindelige funktioner i hverdagen, og en del kan heller ikke varetage et job. Der er behov for, at fokus rykker sig fra operationer og medicin til at blive mere koncentreret om træning «, siger Lene Witte og forklarer, at alene ordet ’slidgigt’ er med til at bremse udviklingen.
» Når folk får den diagnose, så tror de instinktivt, at deres led er slidt, og de skal skåne det og holde sig i ro. Men leddet har faktisk brug for at blive brugt «, siger hun, der af samme årsag foretrækker at bruge betegnelsen ’artrose’ i stedet for ’slidgigt’.
Lene Witte understreger, at det er meget glædeligt, at resultaterne fra GLA:D viser, at mange mennesker helt kan stoppe med at tage smertestillende gigtpræparater, hvis de laver øvelser, der er specifikt rettet mod patienter med slidgigt.