Årsagerne til rygsmerter

Rygsmerter er en almindelig tilstand, der kan påvirke forskellige områder af ryggen, herunder lænden, mellem skulderbladene og midt på ryggen. Rygsmerter kan være akutte eller kroniske og kan have forskellige årsager.

Lændesmerter er en af de mest almindelige former for rygsmerter og påvirker ofte folk i alle aldre. Lændesmerter kan være forårsaget af en række faktorer, såsom dårlig kropsholdning, tunge løft, gentagne bevægelser eller inaktivitet. Man skelner derfor generelt imellem to typer af lændesmerter, nemlig lændesmerter med eller uden udstråling til benene. Lændesmerter uden udstråling er lokaliserede lokalt i lænden, hvorimod lændesmerter med udstråling forårsager smerter i lænd, baller og lår og hos nogen symptomer helt ned til fod og tæer. Symptomer i benene skyldes som regel irritation af led, diskus og/eller muskler i lænd og bækkenregionen eller påvirkning af iskiasnerven. Er nervevævet påvirket, tager det ofte længere tid at komme sig.

Smerter mellem skulderbladene kan også være forårsaget af en række faktorer såsom dårlig kropsholdning, stress, stillesiddende arbejde eller en rygskade. Smerter mellem skulderbladene kan føles som en smerte, der stråler ud i nakken, armene eller brystet.

Midt på ryggen kan også være et sted, hvor smerter kan opstå. Smerter i denne region kan skyldes muskelspændinger, stivhed i ryggen, stillesiddende arbejde eller en rygskade. Smerter i midt på ryggen kan føles som en smerte, der stråler ud i nakken, skuldrene eller brystet.

Hvorfor behandle rygsmerter?

Der er flere gode grunde til at behandle rygsmerter, uanset hvor i ryggen de opstår.

Først og fremmest kan rygsmerter være meget smertefulde og påvirke ens evne til at udføre daglige opgaver og aktiviteter. Smertelindring er derfor en vigtig grund til at behandle rygsmerter.

Derudover kan rygsmerter påvirke ens evne til at bevæge sig og føre til nedsat funktion i ryggen. Det kan have konsekvenser for ens livskvalitet, arbejdsevne og sociale aktiviteter. Behandling kan hjælpe med at forbedre funktionen i ryggen og gøre det lettere at bevæge sig.

Rygsmerter kan også have psykologiske konsekvenser som angst, depression og søvnløshed. Behandling kan hjælpe med at reducere smerten og dermed mindske de psykologiske belastninger.

Endelig kan ubehandlede rygsmerter føre til yderligere komplikationer som f.eks. tab af følelse eller styrke i benene, problemer med blære eller tarmfunktion og permanent skade på nerver eller rygsøjlen. Tidlig behandling af rygsmerter kan forebygge disse komplikationer.

Uanset om rygsmerterne opstår i lænden, mellem skulderbladene eller midt på ryggen, er det vigtigt at søge behandling for at lindre smerten, forbedre funktionen i ryggen og forebygge komplikationer.

Hvordan foregår behandlingen?

Når en person oplever rygsmerter, uanset om det er i lænden, mellem skulderbladene eller midt på ryggen, er det vigtigt at få en grundig undersøgelse af en fysioterapeut for at vurdere, hvilke strukturer der ikke fungerer optimalt, og for at udarbejde en individuel behandlingsplan i samarbejde med patienten.

Hvis du har haft symptomer i lang tid eller har oplevet gentagne episoder af rygsmerter, vil der i de fleste tilfælde være behov for træning. Fysioterapeutisk træning kan hjælpe med at forbedre funktionen og styrke de muskler, der støtter ryggen. Det kan også hjælpe med at forebygge fremtidige rygsmerter og reducere risikoen for komplikationer.

Hos Brørup Fysioterapi og Træning tilbyder vi individuel træning eller træning på små hold i vores egen træningssal. Vi tilbyder også effektive rygforløb og en udvidet lænderyg undersøgelse (ULRUS), der kan hjælpe med at identificere eventuelle problemområder i ryggen og tilpasse træningen derefter. Vi arbejder tæt sammen med vores patienter for at sikre den bedst mulige behandling og træning, der er tilpasset deres individuelle behov og mål.

Kontakt os og hør mere

Har du rygsmerter og er træt af at døje med dem? Så tag kontakt til os. Vi har mange års erfaring i behandling af diverse forskellige rygsmerter, nakkesmerter og meget mere. Ønsker du at booke en tid eller har brug for at få besvaret et spørgsmål, så kan du kontakte på telefon 75381796, mail info@broerupfysioterapi.dk  eller ved at udfylde vores kontaktformular. 

 

Forløbet

G.L.A:D forløbet består af:

  • Individuel undersøgelse af fysioterapeut *
  • Individuel instruktion i øvelser *
  • Teoretisk undervisning på hold (2 lektioner)*
  • Holdtræning 2 gange ugentlig i 6 uger
  • Afsluttende tests og opfølgning*

* Obligatorisk for at kunne deltage i https://www.glaid.dk artrose skolen

Træningen foregår på hold med 8-10 deltagere.

G.L.A:D forløbet koster ca. kr. 2.200,-

Vi tilbyder også After G.L.A:D for tidligere G.L.A:D deltagere.
Træning 1 gang ugentlig.

En kæmpe gevinst

Gigtforeningens direktør Lene Witte helt enig i, at øget fokus på træning er vejen frem for mange patienter med slidgigt.

» Mange mennesker døjer helt unødvendigt med smerter og kan ikke varetage fuldstændig almindelige funktioner i hverdagen, og en del kan heller ikke varetage et job. Der er behov for, at fokus rykker sig fra operationer og medicin til at blive mere koncentreret om træning «, siger Lene Witte og forklarer, at alene ordet ’slidgigt’ er med til at bremse udviklingen.

» Når folk får den diagnose, så tror de instinktivt, at deres led er slidt, og de skal skåne det og holde sig i ro. Men leddet har faktisk brug for at blive brugt «, siger hun, der af samme årsag foretrækker at bruge betegnelsen ’artrose’ i stedet for ’slidgigt’.

Lene Witte understreger, at det er meget glædeligt, at resultaterne fra GLA:D viser, at mange mennesker helt kan stoppe med at tage smertestillende gigtpræparater, hvis de laver øvelser, der er specifikt rettet mod patienter med slidgigt.