Rygsmerter

Årsagerne til lændesmerter er mange.

Den største gruppe af rygsmerter skyldes, at noget i ryggen ikke fungerer, som det skal.

Det vil sige, at muskler og led giver smerter, fordi der er ubalancer, stivhed og svaghed.

Mulige årsager til dette kan f.eks. være tunge løft, en forkert bevægelse eller uhensigtsmæssige bevægelser over tid.

Også manglende brug, dvs. en inaktiv livsstil, disponerer for smerter.

En anden årsag kan skyldes diskusprolaps eller slidgigt, og igen en tredje og mindre gruppe af rygsmerter kan skyldes brud, infektioner eller kræft.

Hvorfor deltage i G.L.A:D forløb?

De kliniske retningslinjer for patienter med artrose i hofte/knæ anbefaler, at alle med smerter i knæ eller hofte gennemgår uddannelse og træning (minimum 12 gange) samt gennemfører et vægttab ved behov.

Den årlige opgørelse af effekten af G.L.A:D forløbene viser, at langt de fleste af patienterne i G.L.A:D forløb har haft daglige smerter og kun 40% opfylder Sundhedsstyrelsens anbefalinger om 30 minutters fysisk aktivitet dagligt.

Efter et G.L.A:D forløb viser undersøgelser, at langt størstedelen af deltagerne har færre smerter og oplever forbedringer i funktionsniveauet målt gennem rejse-, sætte sig- og gangtests.

Hvordan foregår G.L.A:D?

Et forløb består af en individuel undersøgelse, hvor smerteforløbet tales igennem. For at vurdere udviklingen, udføres der desuden forskellige tests, hvilket gentages ved forløbets afslutning. Forløbet indeholder, udover de individuelle undersøgelser, to møder, hvor deltagerne undervises i risikofaktorer, symptomer og behandling ved artrose. Derefter skal patienten træne to gange ugentligt i 6 uger.

Dette kan ske enten ved at deltage på et af vores hold på klinikken i Brørup eller ved at der laves et individuelt træningsprogram.

Forløbet

G.L.A:D forløbet består af:

  • Individuel undersøgelse af fysioterapeut *
  • Individuel instruktion i øvelser *
  • Teoretisk undervisning på hold (2 lektioner)*
  • Holdtræning 2 gange ugentlig i 6 uger
  • Afsluttende tests og opfølgning*

* Obligatorisk for at kunne deltage i https://www.glaid.dk artrose skolen

Træningen foregår på hold med 8-10 deltagere.

G.L.A:D forløbet koster ca. kr. 2.200,-

Vi tilbyder også After G.L.A:D for tidligere G.L.A:D deltagere.
Træning 1 gang ugentlig.

En kæmpe gevinst

Gigtforeningens direktør Lene Witte helt enig i, at øget fokus på træning er vejen frem for mange patienter med slidgigt.

» Mange mennesker døjer helt unødvendigt med smerter og kan ikke varetage fuldstændig almindelige funktioner i hverdagen, og en del kan heller ikke varetage et job. Der er behov for, at fokus rykker sig fra operationer og medicin til at blive mere koncentreret om træning «, siger Lene Witte og forklarer, at alene ordet ’slidgigt’ er med til at bremse udviklingen.

» Når folk får den diagnose, så tror de instinktivt, at deres led er slidt, og de skal skåne det og holde sig i ro. Men leddet har faktisk brug for at blive brugt «, siger hun, der af samme årsag foretrækker at bruge betegnelsen ’artrose’ i stedet for ’slidgigt’.

Lene Witte understreger, at det er meget glædeligt, at resultaterne fra GLA:D viser, at mange mennesker helt kan stoppe med at tage smertestillende gigtpræparater, hvis de laver øvelser, der er specifikt rettet mod patienter med slidgigt.